Udgivet i Vores Mange Gaveideer

5 gode gaveideer til moren der elsker litteratur

Af Gaver-til-mor.dk

God litteratur er aldrig spildt på en mor, der elsker at fordybe sig i bøger. Faktisk er det nok den mest perfekte gave, at give til en mor der elsker litteratur.

For den der virkelig elsker bøgernes verden, handler det om meget mere end selve bogen. En ny bog er en ny verden, et helt univers, som med dyb undren og nysgerrighed skal afkodes og udforskes. Det handler om timevis af spændende fordybelse, i selskab med fiktive personer og fremmede steder.

Litteratur kan nydes i form af en tyk bog, i skyggen fra et gammelt træ, på en varm sommerdag. Den tykke bog kan også nydes i lænestolen, med kun den sagte knitren fra brændeovnen som selskab.

Litteraturen kan også nydes som lyd, mens man køre til og fra arbejde. Lyden kan følge med, under opvasken, sorteringen af vasketøjet og andre kedelige gøremål.

Læs med herunder og få 5 gode bud på litteratur som moren der elsker litteratur, helt sikkert vil blive glad for at få i gave.

At finde den perfekte gave til en ægte læsehest kræver research

For at kunne give den perfekte gave, er man nødt til at lave lidt research. Ofte er man nødt til at udspørge den man gerne vil give en gave. Når man udspørger nogen, er det svært at holde formålet skjult.

Når det handler om moren der elsker litteratur, så foregår researchen ikke på den måde.

Du skal kun bruge dine øjne og lidt alene tid, i det rum hvor hendes bogreoler med bøger står.

Det første du kan bemærke dig er, hvilke forfattere der er mere end en bog af. Du kan med fordel notere disse forfattere. Senere kan du undersøge om en af dem muligvis har en ny udgivelse.

Hvis du læser bagsiden af nogen af bøgerne, kan det være du får øje på et decideret tema. Det kan være alt muligt. Parforhold, krimi historier, psykologiske fortællinger, middelalderen, tro eller alt muligt andet.

Hvis du finder sådan et tema, så er det guld værd. Hos boghandleren kan du få hjælp til at finde de bedste og nyeste romaner, der har samme tema.

# 1. Nye udgivelser af yndlingsforfattere

Mange der elsker litteratur har en håndfuld af yndlingsforfattere. De følger deres forfatterskab og køber gerne deres nyeste udgivelser.

Hvis du er så heldig at kende morens yndlingsforfattere, så er det nemt at finde ud af om en af dem er klar med en ny udgivelse.

Det bliver en klar vinder over alle andre gaver som moren der elsker litteratur modtager.

# 2. Lydbøger og gode podcast

Lydbøger er fantastiske. De tillader den der lytter at være i litteraturens verden, samtidig med at de laver noget andet.

Nogen bruger lydbøger når de køre bil eller gør rent. Andre sætter sig i den polstrede lænestol, med de lave armlæn, lyd i ørene og strikketøjet i hænderne. Så er der dømt nydelse og afslapning på højeste plan. Eksempelvis et abonnement til Bookbeat, vil være en helt vildt god gave. Med et abonnement giver du ikke bare en bog, men tusindvis af bøger, som moren der elsker litteratur, helt selv kan vælge imellem.

Et abonnement kan forudbetales. Hvis det skal være en rigtig god gave, kan du forudbetale for et helt år. Bliver prisen lidt pebret i forhold til hvad du normalvis giver gaver for, kan du gå sammen med andre der også skal give moren gave.

Lydbøger er kommet for at blive

Selv om moren der elsker litteratur, endnu ikke er kommet i gang med at lytte bøger, er det alligevel en god ide.

Lydbøger kan godt virke lidt sært og fremmed, hvis man ikke har prøvet det før. For de fleste handler det om at få et lille kærligt puf til at komme i gang.

Når man først har lyttet en enkelt eller to bøger, så er det en lidenskab for livet. Del gælder helt sikkert også for moren der elsker litteratur.

# 3. Ken Follett

Der er også middelalder litteratur: Flere gode forfattere har fordybet sig i middelalderen og har skabt skønne fiktioner om livet på den tid.

Ken Follett er mesteren bag den verdenskendte trilogi som foregår i middelalderen. De tre bøgers kerne er et katedralbyggeri. I de tre bøger følger man dels selve bygmesteren, hans arvtagere og dels en hel masse personer i og omkring området.

Ken Follett giver således et meget dybdegående og yderst nuanceret billede af livet, for både høj og lav, i middelalderen.

Ud over trilogien Jordens søjler, Uendelige verden og den evige ild, er der i 2020 udkommet en ekstra bog. Fortællingen Aftentid og morgenkry, er en bog der kan læses uafhængigt af de øvrige. Aftentid og morgengry foregår i tiden før trilogien og er derfor sin helt egen fortælling, men absolut også spændende, hvis man har læst de tre andre.

Ken Follett har også en trilogi omkring det 19. Århundrede, der på samme måde, fortæller historien så levende, at den giver et ægte billede af hvordan livet var i den periode.

# 4. Herbjørg Wassmo er i en klasse for sig selv

Dinas bog, er både en bog og en film. Hvis man kender navnet Herbjørg Wassmo, kender man også titlen Dinas bog.

Dinas bog er langt fra den eneste bog som Herbjørg Wassmo har begået. Der er flere bøger som hænger sammen med Dinas bog. Der er fortællingen om hendes søn og hans skæbne. Fortællingen om sønnens datter og hendes skæbne.

Derudover er der en række andre, ikke beslægtede, fortællinger der foregår i samme miljø og tid.

Ind imellem alle disse nordiske sagaer er der også meget nutidige værker, som behandler helt andre emner.

Alt hvad Herbjørg Wassmo skriver er i særklasse. Derfor er en bog af hende, uanset hvilken du vælger, helt sikkert en vinder.

# 5. Isabel Allende er eventyr og alvor

Isabel Allende har et langt og bredt forfatterskab.

Nogle af hendes bøger bringer læseren til tider og steder, som næsten minder om eventyr. Fortællingerne er så barske og vanvittige, at man næsten ikke tør læse videre, samtidig formår Isabel Allende at formilde omstændighederne, med overtro og fantastiske hændelser, så man alligevel godt tør læse dem færdig.

Andre af hendes udgivelser er mere jordnære og handler om emner som enhver mor, eller bare enhver kvinde, i hele verden kan nikke genkendende til.

Uanset hvilken genre Isabel Allende skriver i, så er hendes fortællinger medrivende og tankevækkende.

Isabel Allende, uanset hvilken titel man vælger, er absolut en skøn gave til moren der elsker litteratur.